SKŁADNIKI
- około 2kg ziemniaków (do tej potrawy nie nadają się młode ziemniaki)
- około 60 dag boczku wędzonego
- 40 dag kiełbasy (może być taka jak na grilla)
- 3 sztuki cebuli
- 3 jaja
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz, majeranek
- kilkanaście plastrów boczku
- bułka tarta do obsypania i obłożenia form
PRZYGOTOWANIE
- Ziemniaki obrać, zetrzeć na małych oczkach, odsączyć płyn i wymieszać z mąką, jajami i przyprawami.
- Osobno na oleju podsmażyć boczek i kiełbasę wraz z cebulą, następnie przełożyć do ziemniaków i wymieszać.
- Masę włożyć do przygotowanych form obsypanych bułką tartą i piec około godziny w temperaturze 190 stopni.
- Keks ziemniaczany podawać można z sosem pieczarkowym lub dipami np. czosnkowym lub serowo- paprykowym.
Komentarze Dodaj swój komentarz