Biszkoptowe omleciki z truskawkami

SKŁADNIKI


ciasto:

  • 3 jajka
  • 1,5 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki

krem:

  • 300 ml kremówki schłodzonej i szczypta soli
  • 1 łyżka płaska cukru pudru
  • truskawki pokrojone

PRZYGOTOWANIE


  • Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
  • Następnie do ubitych białek dodać kolejno żółtka a potem mąkę (nie musi być przesiana) i wymieszać.
  • Ciasto nałożyć łyżką na formę z wyłożonym papierem do pieczenia (owalne placki około 10 cm i grubości około 1 cm) .
  • Piec w nagrzanym w 180 stopniach około 8 – 10 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika należy natychmiast podważyć ciasto łopatką i złożyć na pół. Biszkoptowe omleciki muszą ostygnąć w pozycji pionowej  dlatego najlepiej ułożyć je do naczynia z możliwością podparcia ich.
  • Śmietanę ubić , a pod koniec ubijania dodać szczyptę soli i  jedną łyżkę cukru pudru.
  • Wypełnić omlety (po ich wystygnięciu)  i podawać z pokrojonymi truskawkami. Na koniec wszystko posypać cukrem pudrem.

 

FM0 FC000010100:zzzzzz0 817a 078043874441663838014c0 bac d8 d1207c1602 b31f681531 95201d1439 771de812d9 b31a5a1197 bc20e41263 c521db12a5 bc201c12fd

FM0 FC000110011:zzzzzz0 c166 078043874441663838014c0 bac f3 e224d92139 c429c627fa a629e22956 881d031ce7 b2161e15fd bb1d031dff c41cae1d9e cd179a1722 d61ab919db df1e771d1c e831692e1d df2f7b2a7a

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *