SKŁADNIKI
- 1 kg mąki pszennej (można kupić w sklepie chlebową)
- 30 g masła miękkiego
- 20 g drożdży świeżych
- 2,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki cukru
- 200 ml ciepłego mleka
- 350 ml ciepłej wody
PRZYGOTOWANIE
- Mąkę z solą i masłem wymieszać, a następnie dodać drożdże, mleko, wodę, cukier i wyrobić ciasto (najlepiej ręcznie, chociaż mikserem jest łatwiej, ale może ciasto nie wyrosnąć).
- Gładkie ciasto pozostawić na oprószonej mąką desce i przykryć ściereczką. Po wyrośnięciu należy uderzyć mocno pięścią ciasto i lekko znowu wyrobić.
- Uformować owalny lub okrągły bochenek (nie układać w formie) i wyłożyć na oprószoną mąką blachę. Przykryć ponownie i pozostawić na 30 minut.
- Następnie naciąć ostrym nożem kilka razy.
- Piec w rozgrzanym do 220 stopni temperaturze przez około 15 minut. Po tym czasie należy temperaturę zredukować do 190 – 200 stopni i piec około 30 minut. Gotowy chleb musi być wyrośnięty, brązowawy.
Uwaga! Studzić na kratce, ponieważ musi być dostęp powietrza.
Chleb można przechowywać kilka dni.