Domowy chleb bez zakwasu

SKŁADNIKI


  • 1 kg mąki pszennej (można kupić w sklepie chlebową)
  • 30 g masła miękkiego
  • 20 g drożdży świeżych
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 350 ml ciepłej wody

PRZYGOTOWANIE


  • Mąkę z solą i masłem wymieszać, a następnie dodać drożdże, mleko, wodę, cukier i wyrobić ciasto (najlepiej ręcznie, chociaż mikserem jest łatwiej, ale może ciasto nie wyrosnąć).
  • Gładkie ciasto pozostawić na oprószonej mąką desce i przykryć ściereczką. Po wyrośnięciu należy uderzyć mocno pięścią ciasto i lekko znowu wyrobić.
  • Uformować owalny lub okrągły bochenek (nie układać w formie) i wyłożyć na oprószoną mąką blachę. Przykryć ponownie i pozostawić na 30 minut.
  • Następnie naciąć ostrym nożem kilka razy.
  • Piec w rozgrzanym do 220 stopni temperaturze przez około 15 minut. Po tym czasie należy temperaturę zredukować do 190 – 200 stopni i piec  około 30 minut. Gotowy chleb musi być wyrośnięty, brązowawy.

Uwaga! Studzić na kratce, ponieważ musi być dostęp powietrza.

Chleb można przechowywać kilka dni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *