SKŁADNIKI
- Szynka parmeńska lub schwarzwaldzka, tyle plastrów ile zrazów szparagowych,
- polędwiczki z kurczaka lub piersi kurczaka, tyle ile zrazów,
- zielone szparagi (cienkie) po dwie lub trzy sztuki na każdego zraza
- sól i pieprz
- masło czosnkowe przygotowanego z przepisu na moim blogu – TUTAJ lub gotowego (na 6 sztuk zrazów 15 dag masła czosnkowego)
- masło do wysmarowania formy
PRZYGOTOWANIE
- Szparagi umyć (zielonych szparagów nie obieramy, odcinamy tylko końcówki).
- Rozbić mięso i przyprawić solą i pieprzem.
- Układać kolejno: szynkę, na to mięso i szparagi, zawinąć i włożyć do formy wysmarowanej masłem i ułożyć ciasno zrazy. Następnie obłożyć plastrami masła czosnkowego.
- Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez około 30 do 40 minut.
- Podawać na gorąco do ryżu lub ziemniaków.