Ciasto proszkowe z owocami

SKŁADNIKI


  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • mała paczka cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 600 g owoców (np. porzeczki , maliny, wiśnie lub inne ulubione)
  • cukier puder do posypania ciasta

 

PRZYGOTOWANIE:


  • Masło roztopić i schłodzić.
  • Obie mąki wraz z proszkiem przesiać do miski. Jajka z cukrem ubić i dodać tłuszcz, mąkę. Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę.
  • Ciasto przekładamy do formy a na wierzch nakładamy owoce np. porzeczki , maliny, wiśnie lub inne.
  • Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około jednej godziny.
  • Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

MNS G14 N3 O0.00 Y0.50 C1.00 YT1 CT1 S250   FM0   FC110010000:zzzzzz0 e196 078043874441663838014c0 bac e1 d337fe33d3 b534612fd6 9731462c8c 7930892bd5 5b2eae2991 702d0a287d 852d1226ea 9a2d7d274b c12e4627da ca309f2a70 d334b02e83 dc37cf3138 e53e713886 dc41c53bff

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *