SKŁADNIKI
- 5 jajek
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka Kasi lub innej margaryny
- 8 łyżek mleka
- szklanka cukru
- 3płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki kakao
- słoik dżemu z czarnej porzeczki lub agrestowego
PRZYGOTOWANIE
- Żółtka wraz z pokrojoną margaryną utrzeć w malakserze lub ręcznie dodając mąkę i proszek, szczyptę soli i mleko. Na koniec po wyciągnięciu z malaksera dodać troszeczkę mąki i mieszać, aż powstanie jednolita masa.
- Masę podzielić na trzy części, jedna większa i dwie mniejsze.
- Do jednej mniejszej części ciasta dodać dwie łyżki kakao i wyrabiać na jednolitą kakaową masę, a następnie owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do zamrażarki wraz z częścią bez kakao.
- Większą część włożyć do prostokątnej formy, nakłuć widelcem a na wierzch nałożyć dżem.
- Po godzinie wyciągnąć ciasto z zamrażarki i ucierając ciemne kakaowe ciasto na tarce lub skubiąc ułożyć na dżem.
- Następnie ubić białka wraz z cukrem na sztywną pianę, nałożyć na dżem i poskubać białe ciasto na cała formę.
- Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30 minut po czym zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec około 40 minut. Ciasto musi być zrumienione i suche.