SKŁADNIKI
- średnia główka kapusty
- 1 cebula duża
- 1 łyżka smalcu lub masła
- 1 duże jabłko
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz opcjonalnie około 6 ziarenek ziela angielskiego i 3 liście laurowe
PRZYGOTOWANIE
- Kapustę obrać z zewnętrznych liści, umyć i poszatkować .
- Cebulę pokroić w kostkę i smażyć na tłuszczu następnie dodać kapustę wraz z zielem angielskim, liściem laurowym i podlewać wodą.
- Jabłko umyć pokroić w kostkę i dodać do kapusty. Gotując podlewamy minimalnie wodą, doprawiamy do smaku pieprzem i solą do uzyskania miękkiej kapusty.
Kapusta najlepiej pasuje do kaczki i mięsa wołowego.
Wegetarianie mogą spożywać z kluskami śląskimi, a zamiast masła do kapusty można dodać olej rzepakowy.