SKŁADNIKI
- 1 kg filetu z indyka
- 15 średnich fig (suszonych)
- 5 plastrów szynki konserwowej
- przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka ostra
PRZYGOTOWANIE
- Mięso umyć rozłożyć na desce, rozbić i doprawić, następnie wyłożyć na mięso szynkę i pokrojone na paski figi.
- Całość zwinąć i związać ciasno nitką, a na koniec posypać papryką lub przyprawą do mięs.
- Włożyć do foremki, wlać około 20 ml wody i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni około 70 minut.
WSKAZÓWKI
- Kroić zimne mięso najlepiej na krajalnicy. Można podawać na gorąco, ale najlepiej smakuje na zimno z dipem serowo -paprykowym (według przepisu z tego bloga).
- Figi najlepsze są miękkie, a wysuszone można sparzyć przed pokrojeniem.
- Nitka do związania mięsa nie powinna być barwiona.
- Dla urozmaicenia można plastry mięsa zalać galaretką do mięs.