Sałatka grecka nie zawiera sałaty, a wszyscy myślimy, że smak dopełniany jest przez nią. I tu się rozczarujemy. Smak nadaje bardzo dobra oliwa z różnymi przyprawami.
Ta moja sałatka nie smakuje pewnie tak jak ta na Zakyntos, ale przypomina mi przepiękne urokliwe tereny i uroczych, szczerych Greków.
Smakuje wybornie.
SKŁADNIKI
- 3 pomidory średniej wielkości
- ogórek duży lub kilka małych
- najlepiej czerwona cebula, ale ja dodałam białą
- ser feta 1 średnie opakowanie
- oliwa, doprawiłam czosnkiem i ziołami około 20ml
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Pomidory i ogórki umyć a następnie pomidory pokroić na ćwiartki, a ogórki wraz ze skórą na plastry.
- Należ dodać pokrojony w dość duże plastry ser i w talarki cebulę.
- Sól i pieprz do smaku, a na koniec całość polać oliwą.
WSKAZÓWKI:
- Dla wegetarian można zamiast sera dołożyć kilka surowych, umytych i obranych pieczarek. Pieczarki surowe dodaję do różnych sałatek np. jarzynowej.