SKŁADNIKI
- 2 udka i pierś z kurczaka
- 2 litry wody
- sól i pieprz
- 1 kawałek grzybka suszonego
- 1 cebula,
- włoszczyzna (2 marchewki, seler średni, 10 cm por, korzeń pietruszki)
- 2 listki magii
PRZYGOTOWANIE
- Umyć dokładnie mięso i wrzucić na wrzątek gotować około 10 minut i dodać pokrojone warzywa. Gotować na bardzo małym ogniu. Rosół powinien gotować się około 1 i 1/2 godziny. W trakcie gotowania dodać grzybka i magii, doprawić solą i pieprzem według własnego gustu. Garnek z rosołem należy przykryć dopiero po 30 minutach od rozpoczęcia gotowania.
- Rosół można podać z makaronem.
Na letnie przeziębienie, które nas chwyta także latem najlepiej podać rosołek do wypicia z pulpecikiem z piersi kurczaka. Mielę blenderem i doprawiam, formuję kulkę i z rosołkiem tworzą pyszną całość.