SKŁADNIKI
- 450 g maki
- 70g masła
- 4 łyżki cukru
- sól na czubku łyżki
- 30 g drożdży świeżych
- 2 jajka
- od 150 do 190 ml mleka
- masło roztopione do polania upieczonego ciasta
- bakalie:
- 15 dag suszonych moreli
- 20 dag rodzynek
- 20 dag daktyli
- 1 łyżkę mąki do posypania bakalii
- 2 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE
- Najpierw przygotować rozczyn (patrz porady kulinarne). Po wyrośnięciu rozczynu dodać go do przesianej mąki ponadto sól, cukier, jajka, mleko i wymieszać. Wyrabiać ciasto (jak będzie zbyt gęste to dodać mleko, a jak rzadkie to mąkę). Na koniec wyrabiania dodać tłuszcz i dalej wyrabiać aż będzie lśniące i elastyczne.
- Uformować kulę przykryć ściereczką, odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.
- Po 2 godzinach uformować płaski placek i nałożyć bakalie.
- Zwinąć roladę, wysmarować wodą lub białkiem i przełożyć do natłuszczonej keksówki. Odstawić na 15 minut.
- Piec w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach około 35 minut ( sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone). Wyjąć ciasto po kilku minutach i polać masłem. Następnie posypać cukrem pudrem.
Bardzo smaczne na następny dzień. Aby zachować świeżość przykryć ściereczką bądź folią aluminiową.