SKŁADNIKI
- 450 g maki
- 70g masła
- 4 łyżki cukru
- sól na czubku łyżki
- 30 g drożdży świeżych
- 2 jajka
- od 150 do 190 ml mleka
PRZYGOTOWANIE
- Najpierw przygotować rozczyn (patrz porady kulinarne). Po wyrośnięciu rozczynu dodać go do przesianej mąki ponadto sól, cukier, jajka, mleko i wymieszać. Wyrabiać ciasto (jak będzie zbyt gęste to dodać mleko, a jak rzadkie to mąkę). Na koniec wyrabiania dodać tłuszcz i dalej wyrabiać aż będzie lśniące i elastyczne.
- Uformować kulę przykryć ściereczką, odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.
- Po 2 godzinach uformować bułeczki (kilkanaście sztuk) i odstawić jeszcze na 15 minut, posmarować wodą i położyć na blachę z pergaminem.
- Piec w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach stopniach około 20 minut (sprawdzić patyczkiem, czy są upieczone).