Naleśniki na piwie

SKŁADNIKI


  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • sól opcjonalnie
  • 250 ml piwa jasnego
  • 450 ml mleka
  • 1/2 kg mąki
  • oliwa do smażenia
  • Dodatki do upieczonych naleśników
  • śmietana 30%
  • owoce np. maliny, truskawki

PRZYGOTOWANIE


  • Blenderem mieszać mąkę, sól, jajka i dolewać piwo i mleko oraz cukier. Ubijać aż będzie gładka masa i rzadka. Można regulować gęstość masy mlekiem i mąką. Przykryć i odstawić na 30 minut.
  • Piec na gorącej patelni  naleśniki dowolnej grubości. Jeżeli będzie składany lepiej, aby był cieńszy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *