SKŁADNIKI
- 1 duża szalotka
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 kg mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowego)
- 1 puszka pomidorów bez skóry
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- szczypta papryki chilli
- bazylię, tymianek, cząber i czerwoną czubrycę, oregano po 1/2 płaskiej łyżeczki , pieprz i sól do smaku
- około 700g makaronu suchego
- oliwa do smażenia
PRZYGOTOWANIE
- Oliwę rozgrzać na patelni i zeszklić drobno pokrojoną szalotkę. Dodać mięso mielone i na mocnym ogniu smażyć około 4 minut. Dodać pomidory z puszki (uprzednio rozgniecione), ketchup i zagotować. Kolejno dodać przyprawy i około 45 minut dusić na małym ogniu.
- Makaron ugotować al dente z odrobiną oliwy w osolonej wodzie.
- Makaron wyłożyć na talerz a na wierzch wyłożyć sos.
- Można posypać startym parmezanem.