SKŁADNIKI na biszkopt
- 7jaj
- 2 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE
- Białka ubijać i dodawać po łyżce cukru, dalej ubijając.
- Miksując dodawać stopniowo 9 żółtek, aż masa będzie puszysta i gęsta.
- Zmniejszyć obroty i podawać w kilku częściach wymieszaną mąkę pszenną z proszkiem i mąkę ziemniaczaną.
- Natłuścić tylko dno formy (forma 28 cm) i wyłożyć ciasto.
- Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 40 minut.
- Sprawdzić patyczkiem czy jest suchy.
- Wyjąć z pieca i z odległości około 50 cm zrzucić na deskę ułożoną na podłodze. Tak robiła moja babcia i biszkopt był zawsze kształtny i puszysty.
- Odstawić na 30 minut i wyjąć z formy.
SKŁADNIKI na krem
- 9 łyżek kopiastych nutelli
- 500 g serka maskarpone
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- polewa czekoladowa
- owoce do przybrania tortu
PRZYGOTOWANIE
- Serek maskarpone miksować razem z nutellą, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Tort podzielić na 3 części.
- Nałożyć na dwie części krem, ostatnią polać polewą czekoladową i ozdobić owocami.
SKŁADNIKI na polewę czekoladową
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 kostki margaryny
PRZYGOTOWANIE
- Margarynę rozpuścić, wsypać kakao i wymieszać z cukrem.
- Podgrzać i gorącą polewą oblać wystudzone ciasto.
Witam
wprowadziłam link do przepisu pozdrawiam