SKŁADNIKI
- 300g serka homogenizowanego
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 400 g tłuszczu do smażenia
- 100g cukru pudru do posypania upieczonych pączków
PRZYGOTOWANIE
- Serek homogenizowany wyłożyć do miski i wymieszać z surowymi jajkami.
- Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Wymieszać ciasto.
- Tłuszcz rozgrzać, dla sprawdzenia czy można już piec pączki włożyć 1 cm grubości kawałek surowego ziemniaka. Jeśli ziemniak się zrumieni można piec pączki.
- Na rozgrzany tłuszcz włożyć metalową łyżką do lodów ciasto.
- Po uformowaniu i włożeniu ciasta do tłuszczu, zamoczyć w nim pustą łyżkę , aby ciasto nie przylepiało się.
- Smażyć na małym ogniu.
- Następnie upieczone wyłożyć na talerz z serwetkami papierowymi. Odsączone pączki przełożyć na inny talerz i posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są w dniu przygotowania.