Karpatka

SKŁADNIKI


Ciasto ptysiowe

  • 1 szklanka wody
  • 1/2 kostki masła 125g
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • cukier puder do posypania ciasta

PRZYGOTOWANIE


  • Na ogniu ustawić garnek wlać wodę i podgrzewać, dodać masło.
  • Po rozpuszczeniu masła dodać mąkę ze szczyptą soli, mieszać do uzyskania gęstej masy.
  • Odstawić i ostudzić.
  • Po ostudzeniu dodać jajka do przygotowanej masy i zmiksować.
  • Podzielić ciasto na dwie części.
  • Nałożyć jedną część do formy o średnicy 23 cm i potem kolejną.
  • Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 do 40 minut w temperaturze 190 stopni.
  • Gotowe ciasto przełożyć kremem.

Dla cierpliwych proponuję przepis na krem, a dla pozostałych proponuję  zaopatrzyć się w gotowy krem do karpatki.

Krem

SKŁADNIKI


  • 3 szklanki mleka 3,2%
  • 280g masła miękkiego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 torebka dużego cukru waniliowego
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka

PRZYGOTOWANIE


  • W 2 szklankach mleka rozpuścić cukier zwykły i waniliowy i podgrzać.
  • Osobno wymieszać 1 szklankę mleka wraz z mąką pszenną i ziemniaczaną z żółtkami.
  • Wszystko razem zmiksować.
  • Do masy dodawać stopniowo gorące mleko z cukrem, podgrzewać i mieszać, aż masa zgęstnieje.
  • Ostudzić .
  • Do ostudzonej masy włożyć miękkie masło i miksować do uzyskania puszystej masy.

Upieczone ciasto ptysiowe przełożyć kremem. Na wierzch posypać cukrem pudrem.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *