SKŁADNIKI
Ciasto ptysiowe
- 1 szklanka wody
- 1/2 kostki masła 125g
- 1 szklanka mąki
- szczypta soli
- 4 jajka
- cukier puder do posypania ciasta
PRZYGOTOWANIE
- Na ogniu ustawić garnek wlać wodę i podgrzewać, dodać masło.
- Po rozpuszczeniu masła dodać mąkę ze szczyptą soli, mieszać do uzyskania gęstej masy.
- Odstawić i ostudzić.
- Po ostudzeniu dodać jajka do przygotowanej masy i zmiksować.
- Podzielić ciasto na dwie części.
- Nałożyć jedną część do formy o średnicy 23 cm i potem kolejną.
- Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 do 40 minut w temperaturze 190 stopni.
- Gotowe ciasto przełożyć kremem.
Dla cierpliwych proponuję przepis na krem, a dla pozostałych proponuję zaopatrzyć się w gotowy krem do karpatki.
Krem
SKŁADNIKI
- 3 szklanki mleka 3,2%
- 280g masła miękkiego
- 3/4 szklanki cukru
- 1 torebka dużego cukru waniliowego
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
PRZYGOTOWANIE
- W 2 szklankach mleka rozpuścić cukier zwykły i waniliowy i podgrzać.
- Osobno wymieszać 1 szklankę mleka wraz z mąką pszenną i ziemniaczaną z żółtkami.
- Wszystko razem zmiksować.
- Do masy dodawać stopniowo gorące mleko z cukrem, podgrzewać i mieszać, aż masa zgęstnieje.
- Ostudzić .
- Do ostudzonej masy włożyć miękkie masło i miksować do uzyskania puszystej masy.
Upieczone ciasto ptysiowe przełożyć kremem. Na wierzch posypać cukrem pudrem.