SKŁADNIKI
- 1 szalotka drobno posiekana
- 5 ząbków czosnku, posiekanych
- 2 łyżki syropu trzcinowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 10 kulek zmiażdżonego czerwonego pieprzu
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki w proszku
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 600 g szynki wieprzowej
- 2 łyżki octu winnego
- olej do smażenia
- 1 łyżka masła
- 200 ml czarnej zaparzonej herbaty
PRZYGOTOWANIE
- W zamykanej plastikowej (na suwak) torebce wymieszać czosnek, szalotkę , cukier brązowy, pieprz czarny,sól olej.
- Dodać wieprzowinę, odcisnąć część powietrza.
- zamknąć torebkę i potrząsnąć nią, tak aby marynata dotarła do każdej części mięsa.
- Zostawić w temperaturze pokojowej na około 2 godziny.
- Osobno przygotować sos trzcinowy i czerwony zmiażdżony pieprz. Odstawić na 15 minut.
- Dodać łyżkę oleju i wymieszać.
- Wyjąć mięso z torebki, odlać marynatę.
- Na rozgrzaną patelnię o grubym dnie wlać i rozprowadzić olej wraz z sosem trzcinowym i pieprzem.
- Włożyć mięso równomiernie, tak aby się nie dotykało.
- Piec około 4 minuty.
- Odwrócić dodać masło i smażyć 10 minut.
- Podlać herbatą i piec pod przykryciem 30 minut.
Podawać z kaszą i buraczkami według mojego przepisu.