SKŁADNIKI
- 180 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 duże jajka
- 125 g masła
- 100 g cukru drobno mielonego
- 125 g kwaśnej śmietany
- 2 łyżki kakao w proszku
- około 10 sztuk cukierków karmelowo-czekoladowych
- kakao do posypania foremek
- 1 łyżeczka cukru pudru do posypania puddingu
PRZYGOTOWANIE
- Masło z cukrem zmiksuj na gładką masę.
- Dodać jajka i wymieszać z masą.
- Dodawać kolejno mąkę i śmietanę na przemian, a na koniec kakao.
- Foremki wysmarować olejem i posypać kakao.
- Foremki napełnić ciastem do połowy, położyć w środku po dwa cukierki i pokryć pozostałą ilością ciasta.
- Piec około 30-40 minut, aż puddingi zaczną sprężyście odskakiwać przyciśnięte palcem.
- Należy puddingi schłodzić i odwrócić foremki do góry dnem.
- Posypać kakao na puddingi i można podawać z bitą śmietaną lub lodami.