SKŁADNIKI
- 350 g mąki gryczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 mały proszek do pieczenia
- 2 jajka
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 150 g masła
- 4 łyżki mleka
- 1 średni słoik dżemu czereśniowego
- 1 całe jajko wraz z 1 łyżką wody do rozprowadzenia na zewnętrznej części ciasta (na paskach)
PRZYGOTOWANIE
Ciasto przygotowuję w malakserze.
- Cukier, jajka, masło ubijać kilka minut do uzyskania jednolitej masy, dodać mleko, na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Ubijać, aż wszystkie składniki się połączą.
- Wyjąć z miski malaksera na deskę, dodać trochę mąki i uformować jednolitą masę.
- Podzielić ciasto na dwie części, jedną część wyłożyć na formę z pergaminem i równo rozprowadzić i nakłuć widelcem po całej powierzchni. Piec w nagrzanym piekarniku około 10 minut w 180 stopniach.
- Ciasto wyjąć i rozprowadzić równomiernie dżem. Drugą części ciasta rozwałkować i pociąć na paski, ułożyć je w formie kratki.
- Rozprowadzić jajko na paskach ciasta i piec w temperaturze 200 stopni około 35 -45 minut.