SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 kg kapusty kiszonej
- 60 dag karkówki
- 3 sztuki kiełbasy śląskiej
- 5 dag grzybów suszonych
- 60 dag pieczarek
- 3 śliwki suszone
- 1 łyżka miodu
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 5 listków laurowych
- 1 cebula najlepiej cukrowa
- około 7 cm skórka od chleba razowego
- 1 przecier pomidorowy
- pieprz i sól opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE
- Mięso umyć, pokroić w kostkę i smażyć na patelni.
- Grzyby umyć, zamoczyć na 30 minut. Pokroić w kostkę.
- Pieczarki umyć i pokroić, smażyć na patelni.
- Kapustę opłukać i pokroić. Włożyć do garnka wlać 200 ml wody lub według uznania.
- Gotować około 20 minut i włożyć grzyby suszone z płynem.
- Dodać ziele, listki, cebulę pokrojoną w piórka wraz z kiełbasą pokrojoną w kostkę.
- Gotować w razie potrzeby dolać wodę gorącą.
- Po 50 minutach gotowania dodać usmażone mięso i zmniejszyć ogień.
- Dodać skórkę od chleba, śliwki, sól i pieprz, miód .
- Jak mięso będzie miękkie, włożyć cały słoik przecieru pomidorowego. Wymieszać i gotować około 30 minut.
- Odstawić do następnego dnia i potem gotować około 20 minut.
- Od czasu do czasu mieszać, aby się nie przypaliło.