SKŁADNIKI
- 180 g margaryny
- 200 g brązowego cukru
- 150 g białej czekolady
- 250 ml mleka
- 80 g syropu trzcinowego
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jajka
- polewa na ciasto: 150 g czekolady białej, 3 łyżki śmietany 30%
PRZYGOTOWANIE
- W garnku podgrzać masło, czekoladę, cukier, mleko, syrop trzcinowy.
- Mieszać do rozpuszczenia składników.
- Schłodzić.
- Dodać mąkę z proszkiem, jajka i zmiksować.
- Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i posypanej mąką. (forma 23 cm)
- Piec w nagrzanym piekarniku w 160 stopniach od 60 do 70 minut.
- Osobno przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić w rondelku razem ze śmietaną.
- Po wystudzeniu ciasta polać przygotowaną polewą.