SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 kg sera we wiaderku czterokrotnie mielony
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 300 g cukru
- 2 duże torebki cukru waniliowego
- 400 ml kremówki
- 10 jaj białka oddzielić od żółtek
- 1 łyżka cukru pudru
- owoce do dekoracji (maliny, truskawki)
- 150 ml kremówki do położenia na wierzch sernika
- 200 g rodzynek (według uznania) sparzonych, odsączonych i posypanych mąką
PRZYGOTOWANIE
- Białka ubić na sztywną pianę z łyżką cukru pudru.
- Żółtka zmiksować z cukrem i dodawać powoli ser, następnie mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy.
- Połączyć z bitą śmietaną, dodać rodzynki i lekko wymieszać z pianą z białek.
- Masę serową przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem.
- Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni około 60 minut.
- Wierzch ciasta podczas pieczenia można przykryć folią aluminiową, aby się mocno nie zrumienił.
- Po wyjęciu ciasta z piekarnika nakryć czystą ściereczką.
- Ostudzić.
- Można podawać z bitą śmietaną i owocami.