SKŁADNIKI
- 370 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru brązowego
- 5 łyżek mleka
- 1 mały proszek do pieczenia
- 170 g masła
- szczypta soli
Nadzienie
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 1 kg miękkich gruszek
- 1 duża paczka cukru waniliowego
- 200 g cukru brązowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 ml wody
PRZYGOTOWANIE
- Cukier, masło, jajka, sól miksować.
- Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko.
- Mieszać do uzyskania jednolitej masy.
- Ciasto wyjąć i jeszcze trochę wyrabiać, dodając mąkę.
- Podzielić na pół.
- Jedną część ciasta wyłożyć na natłuszczoną formę (może być okrągła) i nakłuć widelcem.
- Drugą część ciasta przykryć ściereczką.
- Piec 10 minut w nagrzanym piekarniku.
- Międzyczasie przygotować nadzienie.
- Jabłka i gruszki obrać, umyć i pokroić i posypać mąką ziemniaczaną.
- Włożyć do garnka i wlać około 100 ml wody. Trzymać na średnim ogniu, aż do rozgotowania.
- Co kilka minut mieszać.
- Do rozgotowanych owoców dodać cukier.
- Owoce przełożyć na podpieczone ciasto.
- Drugą część ciasta rozwałkować i przenieść na nadzienie.
- Ciasto posmarować wodą.
- Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku około 50 minut.
- Jeśli wierzch ciasta się zbyt zarumieni to położyć folię aluminiową.
- Ciasto zostawić wystudzić.
- Można także podawać gorące z lodami lub bitą śmietaną.
- Przybrać listkami mięty.