SKŁADNIKI
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g gorzkiej czekolady
- 170 g masła
- 250 g cukru
- 1 paczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 3 jajka
- 1 mały słoik konfitury z pigwy
- polewa – 100 g gorzkiej czekolady, 100 ml kremówki
PRZYGOTOWANIE
- Czekoladę rozpuścić z masłem i odrobiną wody. Odstawić do schłodzenia.
- Do schłodzonej czekolady dodać cukier, jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem i szczyptą soli.
- Miksować do uzyskania jednolitej masy.
- Przełożyć do formy wyłożonej papierem pergaminowym i piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku około 35-40 minut.
- Ciasto po wystudzeniu przełożyć konfiturą.
- W międzyczasie czekoladę pokruszyć i przełożyć do miski.
- W garnku zagotować śmietanę i polać na czekoladę.
- Wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
- Polać ciasto wystudzoną polewą.