SKŁADNIKI
- 1 udo z indyka
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki papryki czerwonej sproszkowanej
- 2 cebule
- 1 łyżka mąki gryczanej do zagęszczenia sosu (niekoniecznie)
- 200 ml herbaty czarnej zaparzonej
PRZYGOTOWANIE
- Mięso umyć, posolić i włożyć do naczynia żaroodpornego wraz z 50 ml wody.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 1 godziny.
- Wyjąć mięso, ostudzić do takiego poziomu, aby móc pokroić mięso i wyjąć kość.
- Przełożyć na patelnię, dodać płyn uzyskany z pieczenia w piekarniku.
- Nie dodawać tłuszczu.
- Doprawić pieprzem, papryką, włożyć pokrojoną w talarki cebulę i piec na patelni na średnim ogniu około 1 godziny.
- Przypiec mięso i dodać herbatę.
- Aby uzyskać gęsty sos należy do małej ilości zimnej wody wsypać mąkę gryczaną i zamieszać.
- Wlać na patelnię i wymieszać z sosem uzyskanym z pieczenia mięsa.
- Mięso podawać z kaszą gryczaną i sałatką z buraków.