SKŁADNIKI
- 800 g wołowiny na gulasz
- 3 świeże papryki
- 50 g suszonych grzybów
- 4 duże pomidory bez skórki
- skórka od chleba razowego z 1 kromki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól, czarny pieprz mielony opcjonalnie
- 1 płaska łyżeczka sproszkowanej czerwonej papryki
- 1 łyżka masła klarowanego
PRZYGOTOWANIE
- Wołowinę umyć, wysuszyć i pokroić w średniej wielkości kostkę.
- Na patelnię położyć masło i lekko zrumienić cebulę i czosnek.
- Grzyby przepłukać, namoczyć wrzątkiem. Można dodać w całości lub pokrojone razem z wodą.
- Do cebuli dodać pokrojone mięso i na dużym ogniu piec około 10 minut.
- Dołożyć pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory, przyprawy, grzyby.
- Piec podlewając wodą z grzybów i zmniejszyć ogień.
- Piec jeszcze około 1 godziny.
- Dodać skórkę i w razie potrzeby dolać wrzącej wody.
- Smażyć, aż mięso będzie miękkie.
Podawać z pyzami.