SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 300 ml mleka ciepłego
- 1 łyżka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 5 żółtek
- 150 g masła
- sezam do posypania bułek
- białko do smarowania bułek przed pieczeniem
PRZYGOTOWANIE
- Do naczynia włożyć pokruszone drożdże i zalać 150 ml ciepłego mleka z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki.
- Wymieszać i odstawić na 20 minut.
- W misce malaksera umieścić mąkę, cukier, sól, wlać rozczyn.
- Dodać żółtka i resztę ciepłego mleka.
- Zmiksować hakiem około 5 minut.
- Dodać masło (musi być miękkie, ale nie roztopione) i dalej wyrabiać około 15 do 20 minut.
- Odstawić do wyrośnięcia, nakryć ściereczką.
- Ciasto podzielić na kilkanaście części.
- Uformować bułeczki (lekko spłaszczyć).
- Ułożyć na formie z pergaminem i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 40 minut.
- Bułki posmarować białkiem lub wodą.
- Posypać sezamem lub siemieniem lnianym.
- Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach od 20 do 30 minut.
- Przed przygotowaniem burgera zawsze trzeba bułki podgrzać.
- Podgrzać kilka minut w piekarniku (150 stopni około 3 minuty).
Komentarze Dodaj swój komentarz