SKŁADNIKI
- 500 g mąki
- 230 g masła
- 130 g cukru brązowego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki sody (rozpuszczone w odrobinie wody)
- 3 łyżki mleka
- szczypta soli
- nadzienie: 200 ml śmietany kremówki, 250 serka mascarpone,3 łyżki cukru pudru
- 1 średnia puszka gotowej masy krówkowej
- 150 g orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE
- Masło, jajka, cukier i sól zmiksować.
- Dodać mąkę z sodą i mleko.
- Wszystkie składniki wymieszać i zmiksować.
- Wyjąć z misy malaksera i wyrobić lekko rękoma.
- Włożyć do lodówki na kilka godzin. Minimum 2 godziny.
- Podzielić na dwie części.
- Ręką rozłożyć na formie wysmarowanej tłuszczem i piec około 20 do 30 minut.
- Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta.
- Ciasto ostudzić przełożyć masą wykonaną ze śmietany ubitej z cukrem i wymieszanej lekko z serkiem maskarpone.
- Na zewnątrz nałożyć lekko rozgrzaną masę krówkową (puszkę włożyć do wody gorącej na kilkanaście minut).
- Posypać orzechami włoskimi.
- Najlepsze jest w następnym dniu.