SKŁADNIKI
Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżka oleju
- 1 jajko
- szczypta soli
- tyle gorącej wody ile potrzeba do sklejenia ciasta
Nadzienie
- 1 woreczek kaszy prażonej gryczanej
- 1/5 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE
Ciasto
- Utworzyć dołek w mące na stolnicy.
- Dodać jajko, olej, sól i wymieszać.
- Wyrabiać dolewając gorącej wody do momentu, aż ciasto będzie się sklejało.
- Przygotować krążki z ciasta i nałożyć nadzienie.
- Skleić.
- Włożyć do gorącej osolonej wody i gotować około 15 minut.
- Pozostałe pierogi przykryć ściereczką .
Nadzienie
- Kaszę włożyć do wrzątku i gotować około 20 minut.
- Wyjąć ,wysuszyć i posypać solą.
- Nakładać na przygotowane krążki z ciasta.
- Można polać masłem.
- Podawać według uznania.
Komentarze Dodaj swój komentarz