SKŁADNIKI
- 2 litry wody
- włoszczyzna
- 30 dag wątróbki drobiowej
- sól, pieprz
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- makaron ozdobny z naturalnymi barwnikami
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE
- W garnku w małej ilości wody gotować wątróbkę.
- W osobnym garnku wlać 2 litry wody.
- Włożyć oczyszczoną, obraną włoszczyznę.
- Gotować około 40 minut na wolnym ogniu wraz z zielem angielskim, solą, pieprzem, liściem laurowym.
- Doprowadzić do wyparowania 1/3 płynu.
- Dodać wówczas wątróbkę.
- W razie potrzeby dodać jeszcze przypraw i dalej gotować na wolnym ogniu około 15 minut.
- Na talerzu położyć pokrojoną marchewkę, wątróbkę, pietruszkę i makaron.
- Nalać przez sito rosół.
- Podawać gorący.