SKŁADNIKI
- włoszczyzna ( 1 marchew, 1 mały seler, 1 korzeń pietruszki, 1 cebula
- 7 dość dużych borowików (namoczyć na noc)
- 2 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju do smażenia grzybów
- sól, pieprz opcjonalnie
- 3 łyżki śmietany do zup
PRZYGOTOWANIE
- Do wrzącej wody dodać obraną, pokrojoną włoszczyznę i cebulę, liść laurowy, ziele angielskie.
- Gotować na wolnym ogniu około 10 minut.
- Namoczone grzyby pokroić i smażyć na oleju kilka minut.
- Następnie włożyć do wywaru i dalej gotować około 20 minut.
- Wyjąć włoszczyznę, doprawić pozostałymi przyprawami, dodać olej i masło.
- Zmiksować grzyby w wywarze.
- Dodać śmietanę. Po kilku minutach odstawić z ognia i można podawać z kluskami, grzankami.