SKŁADNIKI
- 4 pstrągi
- mąka do oprószenia ryb
- olej do smażenia
- sól do ryb według uznania
- 4 duże cebule
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 4 listki laurowe
- 2 łyżki cukru
- 1 płaska łyżka soli do zalewy
- 1 szklanka octu
- 4 szklanki gorącej wody
- czarny mielony pieprz według uznania
PRZYGOTOWANIE
- Ryby umyć, jeśli są wypatroszone zaraz pokroić i posolić, posypać pieprzem.
- Do gorącej wody dodać ocet, listki laurowe, ziele angielskie, cukier i sól.
- Pokroić cebulę w talarki. Wrzucić do wody i zagotować.
- Na patelni piec pokrojone i oprószone mąką ryby.
- Przełożyć do szklanego naczynia (żaroodpornego).
- Na ryby wlać gotową zalewę.
- Ostudzić i odstawić na kilkanaście godzin w chłodne miejsce.
- Podawać z chlebem lub chrupkim pieczywem.
Komentarze Dodaj swój komentarz