SKŁADNIKI
- 4 ryby – pstrągi
- sól do ryb, mąka do oprószenia ryb, olej do smażenia ryb
- 3 duże cebule
- 7 ziaren ziela angielskiego
- 4 listki laurowe
- 1/3 szklanki cukru
- 5 szklanek wody
- 3/4 szklanki octu
- 1/4 szklanka oleju
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka ketchupu pikantnego
- 1 średni słoik przecieru pomidorowego
PRZYGOTOWANIE
- Ryby przygotować do smażenia jak w przepisie ryba w occie.
- Na patelni na oleju zeszklić cebulę. Dodać przecier i ketchup.
- Dusić na małym ogniu około 10 minut.
- Osobno zagotować wodę z cukrem, przyprawami, solą i octem.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć ryby i zalać przygotowaną cebulę z przecierem.
- Na koniec wlać zalewę.
- Ostudzić i przechować w lodówce kilkanaście godzin.
- Podawać z pieczywem.