SKŁADNIKI
- 3 woreczki ryżu gotowanego (najlepszy to ryż parboiled)
- 1 słoik ogórków konserwowych
- 2 pory
- 1 słoik majonez
- 1opakowanie ketchupu pikantnego
- 6 jaj ugotowanych na twardo
PRZYGOTOWANIE
- Umyć, pokroić por ( może być uprzednio sparzona) i ogórki.
- Jajka ugotować na twardo.
- Osobno drobno pokroić białka i osobno żółtka.
- Do naczynia szklanego układać warstwami : pierwsza warstwa 1 torebka ryżu, ogórki pokrojone i cały ketchup, druga warstwa 2 torebka ryżu i pokrojony drobno por, trzecia warstwa 3 torebka ryżu, 1/2 słoika majonezu, pokrojone drobno białka na to znowu 1/2 słoika majonezu i na to pokrojone w kostkę żółtka.
Sałatkę powinno się wybierać z dołu do góry, aby wybrać wszystkie warstwy. Najlepsza jest po kilkugodzinnym przechowaniu w lodówce.