SKŁADNIKI
- 500 g sera potrójnie mielonego
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 kostki margaryny
- 1 cukier waniliowy
- 150 g cukru
- 100 g rodzynek uprzednio namoczone, odsączone i oprószone mąką
- 50 g skórki pomarańczowej
- 25 g orzechów włoskich drobno pokrojonych
- polewa czekoladowa – 1/2 gorzkiej czekolady, 50 ml śmietany 36%
PRZYGOTOWANIE
- Ser zmielić lub kupić gotowy we wiaderku.
- Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.
- Osobno zmiksować żółtka, margarynę, cukier, cukier waniliowy, ser i mąkę ziemniaczaną.
- Do masy dodać białka. delikatnie wymieszać i połączyć z bakaliami.
- Ciasto wyłożyć do formy “keksówki” wysmarowanej masłem.
- Piec w temperaturze 180 stopni około 60 minut.
- Po wyjęciu ostudzić ciasto i wyłożyć z formy.
- Polać polewą czekoladową uzyskaną z mieszaniny gorącej śmietany wymieszanej ze startą czekoladą.