SKŁADNIKI
- 3 litry wody
- 200 g wędzonego boczku
- 500 g łuskanego grochu (połówek)(namoczony około 2 godzin)
- 5 dużych ziemniaków
- 1 marchew, 1 pietruszka, 1/2 selera
- 2 ziarenka pieprzu czarnego
- 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1/ 2 łyżeczka soli
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 2 łyżki majeranku
PRZYGOTOWANIE
- Do wrzącej wody włożyć marchew, pietruszkę, seler.
- Dodać umyty wędzony boczek.
- Gotować kilka minut i dodać groch wraz z solą, pieprzem , zielem, listki laurowe.
- Jak warzywa będą miękkie, wyjąć.
- Pokroić w kostkę marchew, resztę wyjąć i wykorzystać do innego dania.
- Kiedy groch zacznie być miękki należy włożyć umyte, obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Gotować jeszcze około 25 minut na wolnym ogniu.
- Na koniec dodać majeranek.
- Pokroić w kostkę ugotowany boczek podawać w zupie.
- Zupa najbardziej smakuje na następny dzień.