SKŁADNIKI
- 700 g wołowiny na pieczeń
- 1 łyżka mąki do oprószenia mięsa
- 600 g pieczarek
- 1 łyżka masła do pieczarek
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki majeranku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka zaparzonej czarnej herbaty
- olej do smażenia lub naczynie (patelnia) do pieczenia bez tłuszczu
PRZYGOTOWANIE
- Mięso umyć, osuszyć, oprószyć mąką i piec na patelni około 30 minut.
- Pieczarki umyć, obrać i pokroić. Piec na patelni z masłem około 20 minut.
- Do mięsa dodać przyprawy, pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- W razie potrzeby dolać gorącej zaparzonej czarnej herbaty.
- Dodać usmażone osobno pieczarki do mięsa. Dobrze wymieszać i piec do uzyskania miękkiej wołowiny.
- Podawać z sałatką z buraczków, ziemniakami.