SKŁADNIKI
- mięso dowolne
- bułka sucha lub tarta bułka
- mleko lub woda do namoczenia bułki
- cebula
- jajko
- sól, pieprz
- bułka tarta do posypania gotowych przygotowanych do pieczenia kotletów
PRZYGOTOWANIE
- Do przygotowania kotletów mielonych należy dodać bułkę suchą lub tartą bułkę.
- Bardziej pożądana jest bułka sucha namoczona w mleku lub wodzie.
- Odcisnąć bułkę z wody, zemleć.
- Cebulę lekko zrumienić na tłuszczu.
- Mięso umyć, wysuszyć pokroić na kawałki, zemleć.
- Wyrobić ręką, wymieszać z bułką,
- Masę wyrobić i przyprawić.
- Z masy ukształtować owalne kotlety, okrągłe klopsiki, zrazy.
- Masę mięsną podzielić na równe części, każdą z nich rękami zwilżonymi w wodzie wyrobić na gładką kulę.
- Posypać bułka tartą kule mięsne.
- Następnie spłaszczyć nożem, nadając kotletom kształt owalny lub okrągły o grubości około 2 cm.
- Ostrzem noża wycisnąć kratkę na powierzchni kotleta.