SKŁADNIKI
- 200 g makaronu penne rigate ugotowanego al dente
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- sól, pieprz opcjonalnie
- 400 g mięsa mielonego
- 1 łyżka oleju do smażenia mięsa
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy oregano, rozmaryn według uznania
- sos beszamelowy – 1 łyżka masła, 1 kostka rosołowa, 300 ml mleka, 1 łyżka mąki
PRZYGOTOWANIE
- Makaron ugotować al dente i przelać zimną wodą.
- W międzyczasie na patelni smażyć mięso, dodać czosnek i przyprawy.
- Po usmażeniu dodać puszkę pomidorów i dusić jeszcze 15 minut.
- Na innej patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać.
- Połączyć z mlekiem i kostką rosołową.
- Na dnie naczynia żaroodpornego nałożyć mięso z sosem, warstwę makaronu, mięso ponownie makaron, mięso na to sos beszamelowy.
- Na wierzch zapiekanki posypać starty żółty ser.
- Piec w piekarniku od 20 do 30 minut.