SKŁADNIKI
- 500 g kapusty kiszonej
- 3 litry wody
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 1 duża marchew
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 400 g ziemniaków
- 300 g chudego wędzonego boczku
PRZYGOTOWANIE
- Do wody włożyć przepłukaną wodą kapustę, 3 ziarenka ziela, 1 listek laurowy i gotować, aż będzie miękka.
- W osobnym garnku wlać około 3 litrów wody.
- Boczek podzielić na dwie części, mniejszą i większą. Mniejszą część pokroić w kostkę i lekko przesmażyć na patelni beztłuszczowej.
- Włożyć pozostałe ziele, listki, boczek, warzywa umyte, obrane, starte na dużych oczkach i gotować. Po kilkunastu minutach dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Do wywaru dodać kapustę.
- Jeżeli po połączeniu wywar warzywno- mięsny będzie zbyt kwaśny dolać wówczas gorącej wody i zagotować.
- Jeżeli będzie mało kwaśny wlać wywar z kapusty.
- Dodać przesmażony boczek.
- Gotować jeszcze przez kilka minut.