SKŁADNIKI
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- 3 łyżki musztardy stołowej
- 1/2łyżeczki majonezu
- sól opcjonalnie
- 15 ziarenek zgniecionego różowego pieprzu
- 1 łyżeczka czerwonej sproszkowanej papryki
- szklanka zaparzonej herbaty z 1 łyżką soku z cytryny
- mąka do oprószenia mięsa
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
- Mięso umyć, pokroić i rozbić.
- Posolić i lekko oprószyć mąką.
- Musztardę wymieszać z majonezem, posmarować mięso.
- Położyć na gorący tłuszcz.
- Dodać pieprz różowy i paprykę.
- Smażyć z obu stron około 20 minut.
- Podlewać herbatą z cytryną i dusić na małym ogniu około 40 minut.
- Podawać z ziemniakami i warzywami.