SKŁADNIKI
- 250 g mąki tortowej
- 1/2 paczki proszku do pieczenia
- 140 g margaryny
- 100 g cukru
- 1 duży cukier waniliowy
- 20 ml kolorowej wódki
- szczypta soli
- 4 łyżki mleka
- 170 g miechunki suszonej (lekko spłukać wrzątkiem, osuszyć, oprószyć mąką) lub może być również żurawina suszona
- 30 g skórki pomarańczowej
PRZYGOTOWANIE
- Margarynę z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym zmiksować.
- Dodać mąkę z proszkiem.
- Miksować i dodać mleko i kolorową wódkę.
- Po uzyskaniu jednolitej masy włożyć suszoną miechunkę i skórkę pomarańczową.
- Do średniej keksówki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą nałożyć ciasto.
- Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni około 1 godziny.
- Nakłuć ciasto, sprawdzić czy patyczek jest suchy.
- W trakcie pieczenia gdy ciasto za bardzo się zrumieni nakryć je folią aluminiową.