SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżki wody gorącej
- 2 i 1/2 łyżki miodu
- 60 g margaryny
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka sody rozpuszczonej w wodzie
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka cynamonu (według uznania)
- 1 łyżka śmietany 18%
PRZYGOTOWANIE
- Do miski z mąką wbić jajko i wymieszać.
- W garnuszku roztopić margarynę, miód i 2 łyżki cukru. Dodać przyprawy i wymieszać.
- Na patelni zrumienić 3 łyżki cukru dodać wrzącą wodę i zagotować.
- Połączyć masę z garnuszka razem z cukrem z patelni.
- Lekko ostudzić i dodać do mąki.
- W czasie mieszania dodać śmietanę z sodą.
- Ciasto dobrze wyrobić.
- Rozwałkować na stolnicy posypanej mąką.
- Wykrawać pierniczki różnych kształtów.
- Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni około 10 minut.