SKŁADNIKI
- 150 g gorzkiej czekolady
- 90 g mlecznej czekolady
- 135 g masła
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 2 łyżki brandy
PRZYGOTOWANIE
- Czekoladę pociąć na wiórki lub zetrzeć na tarce.
- Masło wraz z czekoladą włożyć do garnuszka i roztopić. Odstawić na bok.
- Do malaksera włożyć mąkę, cukier, jajka i żółtka, przełożyć masę czekoladową, brandy i cukier waniliowy.
- Kilka minut miksować.
- Przygotować ramekiny albo inne foremki, natłuścić, oprószyć kakao.
- Nałożyć ciasto.
- Piec w nagrzanym piekarniku do 210 stopni od 10 do 14 minut w zależności od wielkości foremek.
- Z zewnątrz ciasto musi być upieczone, wewnątrz czekolada musi być rzadka i powinna wypływać.
- Podawać z lodami, cukrem waniliowym lub owocami.