SKŁADNIKI
- 500 g mąki
- 290 g masła
- 100 g cukru
- 1 duża paczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 180 g zmielonych orzechów laskowych
- szczypta soli
- 70 g miodu do ciasta
- 50 g miodu do posmarowania rogalików po upieczeniu
- 2 jaja
- cukier trzcinowy do posypania rogalików po upieczeniu około 100 g
PRZYGOTOWANIE
- Masło, mąkę, cukier i cukier waniliowy, sól, orzechy i jajka zmiksować.
- Uformować jednolitą masę i zawinąć w folię spożywczą.
- Wstawić na noc do lodówki.
- Z ciasta uformować wałeczki długości 7 cm, średnicy około 1 cm i na pergaminie ułożyć w kształcie rogalików.
- Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni około 10 minut.
- Zaraz po wyjęciu posmarować rozpuszczonym miodem i posypać cukrem trzcinowym.