SKŁADNIKI
- 8 jaj
- 250 g cukru drobnego
- 250 g mąki
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 200 g marcepanu
- 2 łyżki cukru pudru
- słoik borówek około 220 g
- 200 g serka maskarpone
- czekolada mleczna 150 g
- kandyzowane czereśnie
PRZYGOTOWANIE
- Jaja ubić z cukrem na puszystą masę.
- Ubijać około 10 minut.
- Dodać mąkę z proszkiem i lekko wymieszać.
- Na formę prostokątną około 20 na 37 cm wyłożoną pergaminem rozłożyć równomiernie ciasto.
- Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 14 minut.
- Sprawdzić czy patyczek jest suchy.
- Ciasto po wyjęciu przełożyć na kratkę kuchenną.
- Ciasto przeciąć wzdłuż na dwie równe części.
- W międzyczasie miksować maskarpone z borówkami.
- Na dolną część ciasta wyłożyć krem, a na to rozwałkowany marcepan wymieszany z cukrem pudrem.
- Przykryć górną część ciasta i polać roztopioną mleczną czekoladą.
- Udekorować czereśnią kandyzowaną lub innym ulubionym przysmakiem.