SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/5 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- 40 g świeżych drożdży
- 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody
- olej do smażenia racuchów
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE
- W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże.
- W malakserze miksować mąkę, cukier i cukier waniliowy, sól, olej.
- Dodać powoli rozpuszczone drożdże i miksować około 6 minut.
- Odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut.
- Po tym czasie rozgrzać na patelni z cienkim dnem lub w garnku olej (do wysokości 4 cm).
- Włożyć plaster obranego, surowego ziemniaka. Jak będzie brązowiał to znaczy, że można rozpocząć smażenie racuchów.
- Nakładać łyżką maczaną w oleju, smażyć na wolnym ogniu po kilka minut z obu stron.
- Muszą lekko urosnąć i zrumienić się.
- Podawać z cukrem pudrem.
- Smaczne są również z powidłami.