SKŁADNIKI
- 1/2 kg mięsa wołowego (może być polędwica)
- mąka do oprószenia mięsa
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża łyżka majeranku
- sól, pieprz według uznania
- 1/4 łyżeczki tymianku
- kilka ziarenek różowego pieprzu
- 300 ml zaparzonej gorącej czarnej herbaty
- kawałeczek chleba razowego
- olej do smażenia lub patelnia do smażenia beztłuszczowego
PRZYGOTOWANIE
- Mięso umyć, osuszyć i pokroić na plastry.
- Plastry rozbić, oprószyć mąką położyć na patelnię.
- Smażyć po 5 minut z każdej strony.
- Posypać przyprawami i rozmiażdżonym czosnkiem. Po zrumienieniu mięsa, dolać trochę gorącej zaparzonej czarnej herbaty i pokruszony kawałeczek chleba.
- Dusić na wolnym ogniu około 50 minut, dolewając herbaty.
- Mięso musi być kruche.
- Podawać z ziemniakami, sałatką porową i z sałatką z buraków w zalewie octowej.