SKŁADNIKI
- 2 puszki fasoli białej
- 2 kiełbasy śląskie( pokrojone na połówki plasterki)
- 150 g boczku wędzonego pokrojonego w drobną kostkę
- 1 puszka pomidorów bez skórki pokrojonych w kostkę
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka ketchupu pikantnego
- sól, pieprz opcjonalnie
- 1 płaska łyżeczka majeranku
- 1 ząbek czosnku( zmiażdżony)
- 1 cebula pokrojona w kostkę
PRZYGOTOWANIE
- Na patelni zrumienić boczek wraz z cebulką i kiełbasą.
- Dodać odsączoną fasolę i dusić około 10 minut, następnie połączyć z pomidorami, czosnkiem, przyprawami oraz ketchupem i przecierem.
- Wszystko dokładnie wymieszać i dusić około 35 minut. Gdy potrawa będzie gęsta dolać gorącej wody i wymieszać.
- Podawać z chlebem.